Despre tertul poprit sau cum pot evita blocarea conturilor firmei mele pentru datoriile altor parteneri

In ultima perioada, tot mai multi administratori de societati comerciale se plang ca au neglijat solicitarile executorilor judecatoresti si astfel, au ajuns sa aiba conturile blocate. Cum s-a ajuns aici?!

Aventura incepe atunci cand unul dintre partenerii dvs ajunge in imposibilitatea de a isi achita datoriile si sunt supusi executarii silite.

Una dintre modalitatile de recuperare a debitelor, in cadrul executarii silite, este si poprirea.

Pot aparea situatii in care, o societate comerciala in desfasurarea de relatii comerciale cu alte societati, ajunge sa fie somata de catre executorul judecatoresc ca sumele datorate unui anumit debitor sa fie consemnate in contul biroului executorului judecatoresc, pana la acoperirea sumelor datorate, in loc sa fie platite catre societatea comerciala careia, in fapt, le datoreaza.

Ajungem deseori sa ne intrebam, de unde a stiut executorul judecatoresc despre datoria mea?

Executorii judecatoresti, in exercitarea atributiilor lor, au acces la baze de date oficiale, cum ar fi cele detinute de catre ANAF. Fiecare societate comerciala are obligatia intocmirii de declaratii fiscale, inclusiv in ceea ce priveste facturile fiscale emise catre societati comerciale.

Astfel, executorul judecatoresc identifica persoanele juridice cu care debitorul are relatii comerciale si astfel poate transmite adresa de infiintare a popririi catre partenerii debitorului.

Odata comunicata aceasta adresa, pentru a evita “blocarea conturilor” societatea poprita – numita tert poprit- are de indeplinit o serie de obligatii.

Daca datoria exista, de la momentul primirii adresei de poprire, in maxim 5 zile , societatea comerciala are obligatia de a consemna suma de bani datorata, in contul indicat de catre biroul executorului judecatoresc, pana la limita debitului indicat in adresa.

Daca datoria nu exista, in 5 zile de la momentul primirii adresei, societatea comerciala are obligatia de a transmite executorului judecatoresc o adresa aratand ca nu datoreaza sume catre debitor si ca relatiile comerciale au incetat inainte de infiintarea popririi.

In situatia in care aceste obligatii nu sunt indeplinite, creditorul are deschisa calea de a va actiona in instanta, printr-o actiune denumita validarea popririi, existand riscul de a fi obligat de catre instanta la achitarea debitului pentru partenerul dvs.

Prin urmare, verificati fiecare document primit si nu neglijati obligatiile pe care legea le stabileste in sarcina dvs, aceasta pentru a va feri de neplaceri ulterioare.