UNDE NE JUDECAM IN CAZUL UNUI DIVORT?

Cine judeca cererea dvs de divort?

Prin lege (art 915 cpc) sunt instituite doar anumite instante judecatoresti care sa judece o cerere de divort. Intotdeauna divortul este judecat de Judecatorie, cu un complet format din un judecator. Ulterior, se poate formula apel, care va fi judecat de Tribunal, in complet de doi judecatori.

 

Care este judecatoria competenta teritorial sa judece cererea dvs de divort?

  • Daca sotii au avut o locuinta comuna, atunci cererea va fi depusa la judecatoria de care apartine ultima locuinta comuna a sotilor.

Prin urmare, daca sotii au locuit impreuna intr-o localitate, va trebui sa identificam care este judecatoria de care acea localitate apartine. Aici trebuie sa mentionam ca prin “locuinta comuna” nu trebuie sa avem in vedere, in mod limitativ, domiciliul legal mentionat in actele de identitate, ci locul “in fapt” in care acestia au locuit impreuna inainte de introducerea cererii de divort sau de despartirea acestora.

  • In situatiile in care sotii nu au avut o locuinta comuna sau, desi au avut o locuinta comuna, la momentul introducerii cererii de divort, niciunul dintre ei nu mai locuieste in circumscriptia acelei judecatorii in care s-a aflat locuinta comuna- cererea de divort se va introduce la judecatoria de care apartine in acel moment locuinta paratului (adica a sotului pe care il damin judecata).
  • In situatia in care paratul nu mai locuieste in Romania si totusi instantele din Romania sunt competente sa judece cererea de divort, este competenta sa judece cererea de divort judecatoria de la locuinta reclamantului (adica cel acre cheama in judecata).
  • Daca insa, niciunul dintre soti nu mai locuieste in Romania, de comun acord cei doi soti pot stabili sa introduca actiunea la oricare judecatorie de pe teritoriul Romaniei.
  • In situatia in care un astfel de acord nu exista, cererea de divort este de competenta Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti.
  • Daca sotii nu au locuit niciodata impreuna iar sotul parat se afla in executarea unei predepse cu inchisoarea, atunci judecatoria de care apartine locul de detinere este cea competenta sa judece divortul.