Despre divort pe intelesul tuturor

Viata de familie este provocatoare. Uneori facem fata acestei provocari, alteori nu. Cand lucrurile nu mai functioneaza intr-o casnicie, suntem pusi in situatia de a lua decizii radicale. Cand toate alternativele au fost epuizate, cand convietuirea impreuna nu mai reprezinta o solutie iar linistea tinde sa devina un deziderat de neatins, ajungem sa ne gandim cum sa facem sa punem capat acestei situatii.

Ca avocat, nu de putine ori, am constatat ca oamenii au nevoie sa stie care le sunt optiunile, inainte de a lua orice fel de decizie cu privire la casnicia lor. „Divortez” e un cuvant greu atunci cand il rostesti referindu-te la tine, la viata ta. Ai inceput o viata de familie si cumva, fara sa iti dai seama, ajungi intr-un moment in care constati ca trebuie sa iei decizia aceea… radicala…si simti ca te sufoci si ca nu stii incotro sa o iei, cum sa faci sa fie totul cat mai rapid si sa doara cat mai putin.

Nu, lumea nu va sta in loc cand va afla ca tu divortezi. Nici mama ta nu va face un atac de cord, nici copilul nu-si va pierde parintii, nici tu nu iti vei pierde identitatea. Si divortul face parte din viata iar deseori, el reprezinta acel moment in care multe lucruri se vor schimba dar cu siguranta la un moment dat, totul va fi bine si da, vei fi fericit si dupa divort.

Cum divortam?

Legislatia noastra ofera cateva alternative.

In primul rand avem divortul prin acordul sotilor:

Daca amandoi partenerii sunt de acord ca aceasta este solutia potrivita, divortul rapid se poate face fie la notarul public, fie la Primaria de domiciliu (daca familia nu are copii minori), fie in fata instantei de judecata de la ultimul domiciliu comun al sotilor.

Divortul prin procedura notariala sau prin procedura administrativa, dureaza aproximativ 30 de zile si este necesar ca partile sa fie in deplin acord pe toate aspectele legate de divort. Divortul pe cale administrativa, desfasurat in fata ofiterului de stare civila nu poate fi solicitat de familiile care au copii minori.

Procedural, cei doi soti se vor prezenta in fata notarului sau a ofiterului de stare civila si vor completa cererea de divort. Vor avea la dispozitie 30 de zile, timp in care sa analizeze daca doresc intr-adevar sa incheie casatoria. In situatia in care procedura este notariala iar din casatorie au rezultat copii, in acest rastimp, notarul public sesiseaza autoritatea tutelara, care va efectua anchete sociale la domiciliul sotilor pentru a evalua situatia socio-economica si mediul in care copilul va fi ingrijit. La finalul celor 30 de zile, daca cei doi soti staruie in decizia de a divorta, notarul public sau, dupa caz, ofiterul de stare civila va dispune desfacerea casatoriei dintre cei doi.

Daca insa nu exista acord pe vreunul dintre aspectele legate de divort (nume purtat dupa casatorie, culpa pentru divort, locuinta copilului, etc) se va emite o dispozitie de respingere a cererii de divort si se vor indruma partile sa se adreseze instantei de judecata.

Divortul prin acord se poate solicita si instantei de judecata, situatie in care, daca partile sunt prezente si nu exista alte incidente procedurale, cererea de divort se solutioneaza la primul termen de judecata. Exista chiar posibilitatea ca divortul sa fie acordat fara motivare, la solicitarea partilor. Aceasta inseamna ca partile solicita instantei sa nu mentioneze in cadrul Sentintei civile pe care o va pronunta care au fost motivele care au stat la baza deciziei de a divorta.

Sunt situatii in care, unul dintre soti solicita divortul din culpa celuilalt sot. O astfel de cerere nu poate fi solutionata decat de instanta de judecata, fiind necesar a fi administrate probe pentru a stabili vinovatia unuia sau a ambilor soti.

In situatia in care, sotii, anterior introducerii cererii de divort, au stat separati o perioada de 2 ani, se poate solicita instantei de judecata divortul de catre unul dintre soti, urmand ca instanta sa se pronunte asupra cererii pronuntand o sentinta de divort din culpa exclusiva a sotului reclamant sau, daca si celalalt sot este de acord cu divortul, fara a se mai pronunta asupra culpei.

Daca unul dintre soti este bolnav si doreste sa puna capat casatoriei, instanta va pronunta o sentinta de divort fara a se face mentiuni cu privire la culpa sotilor in desfacerea casatoriei.

Prin urmare, exista multiple cai juridice prin care doi soti pot sa puna capat mariajului. Cateodata, introducerea cererii de divort are efectul „unui dus rece” pentru parteneri, acestia redescoperind undeva, in adancul lor, dorinta de a isi salva casnicia. Intodeauna am incurajat sotii sa isi foloseasca toate resursele pentru a isi ajuta casnicia sa continue insa am sprijinit pe aceia carora casnicia nu le mai oferea „bucuria” unui camin. Si intr-o situatie si in alta, am fost un confident si un sfatuitor rational dar empatic in acelasi timp. Viata nu se termina cu un divort. E doar un nou inceput.